
ABN Amro, ING, Rabobank en De Volksbank hebben vorig jaar bijna 45.000 klanten met een luchtje eraan weggestuurd. Bij 7.700 klanten gebeurde dit vanwege het risico op witwassen of terrorismefinanciering. Daarmee zijn in 2021 twee keer meer witwasklanten op straat gezet dan een jaar eerder, zo blijkt uit onderzoek van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) naar de witwasbestrijding bij banken. Bron: BNR
Een gedegen screening begint al bij de makelaar” Panden die door makelaars aan criminelen worden verhuurd c.q. verkocht met hennepkweek of witwaspraktijken als doel: het is de harde realiteit. Keurmerkhouders van Stichting VerHuurVeilig onderscheiden zich door een zeer uitgebreide screening van de huurder en een transparant verhuurproces. Weet aan wie je verhuurt! Voorkomen is beter dan genezen. Als vastgoedeigenaar moet u goed weten aan wie u verhuurt en hoe deze huurder zich in het verleden gedragen heeft.
U kunt ook de malafide zaken melden bij de eigenaar/beheerder van de woning, de lokale autoriteiten zoals politie en gemeente op de hoogte stellen; als u een anonieme melding wilt maken van woonfraude of ongebruikelijke activiteiten in het pand, kunt u kiezen tussen Meld Misdaad Anoniem, Meldpunt Verdacht of Stichting VerHuurVeilig en Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH].