
Wat kosten drugs onze samenleving? Reken op de helft van de politietijd en de helft van de Justitiebegroting. De sociale- en gezondheidskosten zijn immens. Maar uiteindelijk gaat het om de waarde van mensenlevens en de vraag: in welke samenleving wil je leven? schrijft de Volkskrant al in 2020.
Welke maatregelen kunnen er genomen worden:
De problemen van milieuvervuiling, drugsgerelateerde criminaliteit en de hierdoor ontstane hoge gezondheidszorgkosten zijn inderdaad complexe vraagstukken die de samenleving aanzienlijke financiële lasten opleveren.
Drugsgerelateerde criminaliteit:
-Preventie en voorlichting: Investeer in programma’s voor drugspreventie en voorlichting op scholen en in gemeenschappen. Het bevorderen van bewustwording en het bieden van alternatieve activiteiten kan helpen om drugsgebruik en drugscriminaliteit te voorkomen.
-Behandeling en rehabilitatie: Zorg voor voldoende toegang tot kwalitatieve drugsmisbruikbehandeling en rehabilitatieprogramma’s. Het aanpakken van de onderliggende oorzaken van verslaving kan de vraag naar drugs verminderen en daarmee ook de criminaliteit.
-Gerichte rechtshandhaving: Richt de rechtshandhaving op georganiseerde misdaadnetwerken en grote drugssmokkeloperaties om de drugshandel effectiever aan te pakken. Publiek/private samenwerking kan preventief werken!
-Veilig verhuren, drugscriminelen hebben vastgoed nodig voor bedrijfsprocessen zoals hennepkwekerijen, drugslabs en drugsopslag.
De meeste situaties waarin burgemeesters in gemeenten met ondermijning te maken hebben zijn drugsgerelateerd. Sluiting van drugspanden, drugslabs en dumping van drugsafval is het resultaat. Drugscriminelen hebben vastgoed nodig voor hun bedrijfsprocessen, ze verbouwen uw vastgoed, zorgen voor gevaarlijke situaties in buurten maar het grootste probleem is toch het storten van drugsafval in de natuur!
Veilig verhuur is essentieel ter voorkoming van ondermijning.Verhuur veilig middels bij brancheorganisaties aangesloten verhuurbemiddelaars, zij onderscheiden zich door een zeer uitgebreide screening van de verhuurder en een transparant verhuurproces. Panden die door makelaars aan criminelen worden verhuurd c.q. verkocht met hennepkweek of witwaspraktijken als doel: het is de harde realiteit. Een zorgelijke situatie, vindt Alex Vooren van de Stichting Bestrijding Woonfraude & Hennepteelt. “Maar makelaars kunnen al een enorme slag slaan door goed op te letten en hun onderbuikgevoel te laten spreken.
U kunt contact opnemen middels voor meer informatie over veilig verhuren, educatie, en business partners via
E-mail 24/7: info@sbwh.nl
Telefoon: 085-273 52 77 (ma t/m vrij 09.00 – 17.00u)