
De Wet goed verhuurderschap is inmiddels door de Eerste Kamer goedgekeurd en zal binnenkort in werking treden. Deze wet heeft als doel de positie van huurders te verbeteren en de kwaliteit van huurwoningen te waarborgen. Maar wat betekent dit nu concreet voor verhuurders?
Als huurders bijvoorbeeld van mening zijn dat hun verhuurder zich niet aan de wet houdt, dan kunnen zij dit melden bij de Gemeente, Huurcommissie of bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De gemeente en de ILT hebben de taak om toezicht te houden op de naleving van de wet en kunnen bijvoorbeeld een verhuurder dwingen om maatregelen te nemen als deze de wet overtreedt.
Deze wet stelt gemeenten verantwoordelijk voor het toezicht en het handhaven van de algemene regels en de verhuurvergunning. Hiervoor krijgen zij het bestuursrechtelijke instrumentarium van waarschuwing, bestuursdwang, bestuurlijke boete en als laatste redmiddel de beheerovername tot hun beschikking. Ook moeten gemeenten een meldpunt instellen waar anoniem en kosteloos meldingen kunnen worden gedaan van ongewenst verhuurgedrag.
Door middel van controle, voorlichting en educatie wil wil Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH] de verhuurmarkt veiliger, transparanter en minder fraudegevoelig maken. SBWH wil wantoestanden in de verhuurmarkt aanpakken door middel van preventie en de faciliteerders van woonfraude aan te pakken, denk vooral aan malafide verhuurmakelaars die de onderwereld helpen aan woningen en bedrijfspanden.
Bij goed verhuurderschap gaat het om het vragen van billijke huren, gedegen screenen van kandidaat huurders, het tijdig plegen van onderhoud, zorgplicht en het onderhouden van goed contact met huurders. Misstanden als huisjesmelkerij en discriminatie passen niet bij de huursector, werken ontwrichtend voor de woningmarkt en maken bewoners en woningzoekenden extra kwetsbaar.
Verhuurders mogen geen onterechte kosten berekenen aan huurders. Zorgplicht en of toezicht op het verhuurde is niet onbelangrijk. Denk aan [drugs]criminaliteit in het vastgoed en spookbewoners.
Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen via info@sbwh.nl of bel 085-273 52 77