
Woningcorporaties, energiebedrijven, belastingdienst en UWV, politie en gemeente werken samen om bewoners die een wietplantage in hun woning hebben te bestrijden. Dat doen ze in een hennepconvenant. De veronderstelde voordelen zijn samenwerking, maar de praktijk is weerbarstig. Hoogleraar openbare-orderecht Michel Vols twijfelt aan de werking van hennepconvenanten. ‘Integendeel’, zegt hij op NPO Radio1, ‘het probleem van hennepplantages in woonwijken blijkt steeds groter te worden.’ Lees verder via RUG
Ook de Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH] heeft gevraagd bij iedere gemeente om convenantpartner te mogen worden maar dit is in alle gevallen afgewezen omdat SBWH geen verhuurder is.
Ook de particuliere verhuurder kan geen convenantpartner worden; vaak wordt deze weggezet als huisjesmelker terwijl woningcorporaties steevast worden betiteld als bonafide verhuurder.
Het voordeel van het zijn van convenantpartner is dat, indien er bijvoorbeeld een hennepplantage wordt aangetroffen in een pand van een partner, deze NIET wordt gesloten op basis van de zogenaamde Damocleswet.
Samenwerking van publieke en private partijen zou de pakkans van drugscriminelen kunnen vergroten. Stichting Slachtoffer Hennepteelt is gespecialiseerd in het civiel rechtelijk bijstaan van eigenaren die slachtoffer zijn geworden van illegale hennepteelt en woonfraude. Om problemen en excessen wat betreft huur en verhuur in de toekomst te voorkomen kunt u contact opnemen met Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH] door een email te sturen aan info@sbwh.nl. U kunt SBWH bereiken op 085-273 52 77. Zij staan U graag te woord om U van advies te voorzien richting politie, gemeente en dader(s).