
In Fryslân zijn het afgelopen jaar zes synthetische drugslaboratoria opgerold. Dat is een verdubbeling in vergelijking met 2021. De politie constateert dat het gaat om een uitbreiding van de activiteiten van criminelen uit andere delen van het land schrijft Omrop Fryslân.
Bij drugslabs komt bij de productie van drugs chemische stoffen vrij. Deze vervuilen de lucht rondom de productielocatie en zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Daarnaast is er het risico op explosies. Het maken van drugs als xtc is een chemisch proces. Wat er na afloop over is aan afval, is puur vergif. Helaas gooien de criminelen dat vaak zomaar ergens neer in een bos, of in een rivier. Of ze dumpen het in woonwijken. Of ze laten het langzaam weglopen in een gierkelder bij een boer. Maar op alle manieren komt het terecht in de natuur. Dieren gaan er dood van. En het komt ook terecht in jouw eten of drinken. De meldingsbereidheid is laag, mensen voelen zich niet zeker genoeg van hun zaak – hebben geen of onvoldoende bewijs – willen voorkomen dat hun vastgoed gesloten gaat worden [Wet Damocles] en zijn dan terughoudend om melding te doen.
Een handige tip is het inschakelen van Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH]. Het verhuurprotocol van deze Stichting voorkomt dat drugscriminelen middels document en identiteitsfraude uw vastgoed faciliteren. Voor meer informatie en educatie kunt u contact opnemen via T 085-273 52 77 (ma t/m vrij 09.00 – 17.00u) E info@sbwh.nl