![huurprijzen Column Huur [fraude], Verhuur [fraude], gluurverhoging, verantwoordelijkheden en verplichtingen!](https://www.sbwh.nl/wp-content/uploads/2021/06/huurprijzen--420x280_c.png)
Huurders in Carnisse geloven hun oren niet als ze horen dat hun huren omlaag gaan. Vanaf 1 januari 2024 is het over en uit met dit soort praktijken. Dan worden particuliere huisbazen in Carnisse verplicht om zich aan de maximale huurprijzen volgens een officiële puntentelling te houden. Doen ze dat niet, dan volgen er boetes schrijft Rijnmond.
Allereerst verplicht de wet verhuurders om hun woningen in goede staat te houden. Dit betekent dat verhuurders verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van noodzakelijk onderhoud en reparaties. Ook moeten verhuurders erop toezien dat de huurwoning aan alle wettelijke eisen voldoet en dat eventuele gebreken tijdig worden verholpen. Ook de zorgplicht naar de woningeigenaren en huurders is niet onbelangrijk. Dit om vormen van vastgoedfraude te voorkomen.
Daarnaast moeten verhuurders zich houden aan bepaalde gedragsregels, zoals het op tijd informeren van huurders over huurverhogingen en het respecteren van de privacy van huurders.
Verder kunnen huurders bij de rechter terecht als zij van mening zijn dat een verhuurder zich niet aan de wet houdt. De rechter kan in dat geval een verhuurder verplichten om bepaalde acties te ondernemen of om een schadevergoeding te betalen.
Kortom, de Wet goed verhuurderschap betekent dat verhuurders meer verantwoordelijkheden hebben en zich aan bepaalde gedragsregels moeten houden. Het is dus belangrijk dat verhuurders zich goed op de hoogte stellen van de nieuwe wetgeving en ervoor zorgen dat zij aan de eisen voldoen.
Als huurders bijvoorbeeld van mening zijn dat hun verhuurder zich niet aan de wet houdt, dan kunnen zij dit melden bij de gemeente of bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De gemeente en de ILT hebben de taak om toezicht te houden op de naleving van de wet en kunnen bijvoorbeeld een verhuurder dwingen om maatregelen te nemen als deze de wet overtreedt. Ook hebben huurders recht op informatie over de huurprijs en de servicekosten.
Als de verhuurder deze informatie niet verstrekt of als de huurprijs of servicekosten te hoog zijn, dan kunnen huurders dit melden bij de Huurcommissie. De Huurcommissie kan een bindende uitspraak doen over de huurprijs en de servicekosten.
Ten slotte kunnen huurders ook bij een geschillencommissie of bij de rechter terecht als zij van mening zijn dat hun verhuurder zich niet aan de wet houdt. De geschillencommissie kan een uitspraak doen over geschillen tussen huurders en verhuurders en de rechter kan in het uiterste geval een verhuurder dwingen om zich aan de wet te houden of een schadevergoeding toekennen aan de huurder.
Kijk voor meer tips over veilig verhuren, screening kandidaat huurders, verhuurdersgedrag, Businesspartners en educatie via Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH]. Zo voorkom je ondermijning en vastgoedfraude! Melden van verdachte situaties kan via Stichting Bestrijding Woonfraude & Hennepteelt www.sbwh.nl info@sbwh.nl 085-273 52 77