×

HOW TO SHOP

1 Login or create new account.
2 Review your order.
3 Payment & FREE shipment

If you still have problems, please let us know, by sending an email to support@website.com . Thank you!

SHOWROOM HOURS

Mon-Fri 9:00AM - 6:00AM
Sat - 9:00AM-5:00PM
Sundays by appointment only!
Meer informatie? Neem contact op met Stichting Verhuur Veilig Telefoonnummer: 085 - 27 35 277
  • Maak melding

SBWH

  • Home
  • Nieuws
    • Publicaties
  • Businesspartners
    • Aanmelden & kosten
  • Educatie
  • Contact
  • Screening/Ondersteuning
Actuelewaarschuwingen
0
/ Published in columns

Makelaardij gaat de strijd aan met woonfraude en hennepteelt “Een gedegen screening begint al bij de makelaar”

Een gedegen screening

Makelaardij gaat de strijd aan met woonfraude en hennepteelt “Een gedegen screening begint al bij de makelaar” Panden die door makelaars aan criminelen worden verhuurd c.q. verkocht met hennepkweek of witwaspraktijken als doel: het is de harde realiteit. Een zorgelijke situatie,
vindt Alex Vooren van de Stichting Bestrijding Woonfraude & Hennepteelt. “Maar makelaars kunnen al een enorme slag slaan door goed op te letten en hun onderbuikgevoel te laten spreken.”

“Reputatieschade op het spel”

Woonfraude is alles wat onrechtmatig in een woning of bedrijfspand gebeurt. Denk daarbij aan onderverhuur, oneigenlijk gebruik van een woning, het illegaal huisvesten van meerdere arbeidsmigranten en witwaspraktijken etc. Hennepteelt is waar woningen worden misbruikt
voor het structureel en op grote schaal kweken van cannabis. “Beide wanpraktijken zijn niet alleen in Nederland een groot probleem”, begint Alex Vooren. “Maar ook in België en de Duitse binnensteden worden panden verhuurd of opgekocht voor dit soort malafide praktijken.”

Makelaars spelen een sleutelrol in het verhuur- of verkooptraject maar worden wel eens bewust en met voorbedachten rade om de tuin geleid – met alle gevolgen van dien.“Loonstroken en bankafschriften die op het eerste oog authentiek lijken, kunnen zijn nagemaakt. Wanneer een makelaar hier slechts vluchtig naar kijkt en daarna goedkeurt,
brengt hij een systeem in gang dat niet te overzien is. Makelaars kunnen op deze manier een woning of bedrijfspand aan criminelen verhuren met verstrekkende gevolgen. Denk daarbij niet alleen aan de consequenties voor de daadwerkelijke eigenaar van de woning, maar ook aan een zware financiële én reputatieschade voor de dienstdoende makelaar.”

Loonstrookchecks

Het secuur screenen van potentiële huurders en kopers is daarom essentieel om wanpraktijken in de toekomst te voorkomen. Dit gebeurt echter nog te weinig, stelt Vooren. “Je kunt als makelaar al wel heel veel zelf doen om het verschil te maken. Zo bestaan er apps voor het vaststellen van iemands identiteit en kun je ervoor zorgen dat je voldoende inkomensbescheiden ontvangt en bankafschriften nauwlettend controleert. Dus geen kopietjes of een uitdraai van een e-mail, want standaard loonstrookjes zijn makkelijk op het internet te vinden. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid externe partijen benaderen die zich met screening bezighouden, maar dit gebeurt met name digitaal. Hierbij worden methodieken gebruikt om personen op onder meer hun identiteit en kredietwaardigheid controleren. Het blijven in mijn ogen echter vrij ‘lichte’ systemen. Alles wat nu eenmaal
digitaal plaatsvindt, is en blijft gevaarlijk. Als wij écht de systemen induiken, komen we in alle gevallen misstanden op het spoor.”

Keurmerk VerHuurVeilig

Naast zelf screenen kunnen makelaars nog een stap verder gaan door het VerhuurVeilig- keurmerk aan te vragen. Dit keurmerk is door SBHW in het leven geroepen om de verhuurmarkt veiliger, transparanter en minder fraudegevoelig te maken. Verhuurmakelaars kunnen keurmerkhouder worden als zij aan een aantal vooropgestelde eisen voldoen. “Niet alleen makelaars die lid zijn van een brancheorganisatie, maar juist kleinere spelers en éénpitters binnen de makelaardij die niet zijn aangesloten bij bijvoorbeeld de NVM of VBO, maken gebruik van onze dienstverlening. Mocht het onverhoopt een keer misgaan met een huurder, wordt de makelaar verantwoordelijk gehouden. Dan kan hij aantonen dat hij in het verhuurproces te goeder trouw heeft gehandeld. Dan wordt hem in dat geval vanuit VerhuurVeilig juridische ondersteuning verleend en zal de kans op een schadeclaim praktisch nihil zijn.”

“Kaf van het koren”

Het keurmerk VerhuurVeilig verplicht makelaars om potentiële huurders of kopers aan het begin van het traject een lijst met belangrijke informatie te laten invullen. En het werkt:veelal zien ze mensen een tweede keer niet meer terug en wordt op deze manier het kaf van het koren gescheiden. Met een dergelijk keurmerk kunnen makelaars ook hun reputatie en geloofwaardigheid waarborgen. “In het uiterste geval kunnen makelaars ook SBWH inschakelen, wanneer zij niet helemaal overtuigd zijn van de toekomstige huurder in kwestie of het onderbuikgevoel een ‘signaal’ afgeeft. Wij zetten dan een screeningstraject in gang om tot het naadje van de kous te komen. Wij werken met mensen die allemaal een Particuliere opsporingsbevoegdheid hebben en vanuit SBHW worden aangestuurd. Want vergis je niet, het kan best een ‘gevaarlijk wereldje’ zijn waar wij dagelijks in opereren.”

Vergunningsstelsel met strenge criteria

Inmiddels groeit het aantal Nederlandse makelaars met het VerhuurVeilig keurmerk. Of er ooit een situatie komt zonder malafide praktijken waarbij fraude en hennepteelt de hoofdrol spelen, sluit Vooren uit. “Maar wanneer de landelijke of gemeentelijke overheid besluit een vergunningsstelsel met allerlei strenge criteria in het leven te roepen, krijgt een makelaar groen licht om te verhuren of te verkopen. Ik ben er heilig van overtuigd dat je op deze manier heel veel ellende buiten de deur houdt en makelaars zich op hun core business kunnen richten.”

Tekst: Jacob-Jan Esmeijer

Foto: Rene van den Burg

Interview met Alex Vooren Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt www.sbwh.nl

Neem eens contact op voor meer informatie van de methode van Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt voor veilig verhuren:

T 085-273 52 77 (ma t/m vrij 09.00 – 17.00u)
E info@sbwh.nl

Deel dit bericht

0 delingen
Tagged under: hennepteelt, woonfraude

Zoeken in berichten

recente berichten

  • Politie in Oost-Nederland laat kleine criminaliteit schieten: PvdA en PvdD willen opheldering

    Aanpak kleine [drugs]criminaliteit, hennepkwekerijen (tot tweehonderd planten), niet langer prioriteit voor Politie

  • Burgemeester Hardenberg na sluiten drugspand in woonwijk: gebruikers zijn mede-schuldig

    Drugspand gesloten, drugsgebruikers medeschuldig?

  • Woning gesloten na aanhoudende meldingen ernstige overlast

    Woning ook sluiten na drugsoverlast en drugsopslag, weet aan wie je verhuurt!

Meer catagorieen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook eenvoudig op de hoogte gehouden worden van ons laatste nieuws, ontwikkelingen, cursussen en waarschuwingen, ben je benieuwd? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt
Daalwijkdreef 47, 1103 AD Amsterdam

T 085-273 52 77 (ma t/m vrij 09.00 – 17.00u)
E info@sbwh.nl

© 2022 All rights reserved. Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt

TOP
0 delingen